Biológia 7. A

Biológia 7. A

A SEJTEK ANYAGCSERÉJE

2019. szeptember 08. - GHI

A sejt részei

Ismételjük át a mikroszkóp részeit!

anyagcsere: A sejtekben végbemenő kémiai folyamatok összessége 

felépítő anyagcsere: energiaigényes folyamat, amikor a sejtekben egyszerű felépítésű kis molekulákból bonyolultabb, nagyobb molekulák képződnek.

lebontó anyagcsere: a nagyobb energiatartalmú szerves molekulákból kisebb energiatartalmú szerves vagy szervetlen molekulák jönnek létre. 

sejtlégzés (más néven biológiai oxidáció): A sejtekben lejátszódó lassú égés. A sejtlégzésben a lebontási folyamat sok apró lépésben valósul meg, így az energia is fokozatosan szabadul fel.A  folyamat végterméke, a szén-dioxid, víz,oxigén(ami a mitokondriumokban használódik fel)

Enzimek:

a sejtekben a kémiai átalakulásokat egyes fehérjemolekulák nagymértékben felgyorsítják, eközben ők maguk nem szenvednek tartós változást. Az ilyen tulajdonságú fehérjéket enzimeknek nevezzük. Sejtjeinkben a különféle kémiai átalakulásokat más-más enzimek irányítják.

A reakciók sebessége nagymértékben felgyorsítható bizonyos anyagok, az úgynevezett katalizátorok segítségével.Az enzimek tulajdonképpen sajátos katalizátorként működő fehérjék.

Oldd meg a rejtvényt!

SEJTLÉGZÉS (Biológiai oxidáció)

- a sejtekben lejátszódó lassú égés

- a lebontási folyamat sok apró lépésben valósul meg, így az energia is fokozatosan szabadul fel

- az égéshez szükséges oxigén, ami a légzés során kerül a szervezetbe

- a sejtlégzés során képződő szén-dioxid a légzéssel távozik.

A sejtlégzés első lépései a sejtplazma alapállományában játszódnak le, a folyamat nagyobb energiát biztosító vége pedig a mitokondriumokban zajlik. Itt keletkezik a folyamat végterméke, a szén-dioxid és a víz, és a mitokondriumokban használódik fel az oxigén is . 

A felszabaduló energia energiaközvetítő molekulába épül be, amely a sejt energiaigényes folyamataiban használható fel.

Oldd meg a feladatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://ghibiologia7.blog.hu/api/trackback/id/tr3014850826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása