Biológia 7. A

Biológia 7. A

Az ember mozgásszervrendszere

2018. december 11. - GHI

Mozgásszervrendszer = csontváz + vázizomzat

Ismételjünk!

Az ember csontváza

újszülött: 270 csont, felnőtt ember: 206 db (oka: összenövés, összeolvadás)

legnagyobb csont: combcsont, legkisebb csont: belső fül csontjai

Csontok: 

Alakjuk szerint csöveslapos és szabálytalan csontok

Felépítése:

A csontok élő szervek. Legnagyobb részüket a támasztószövetek egyike, a csontszövet teszi ki. A nyúlványos csontsejtek vérerekkel tartanak kapcsolatot, anyagokat vesznek fel és adnak le. A vérerekkel való kapcsolat miatt a csontsejtek anyagcseréje elég gyors. Ez a magyarázata annak, hogy a csontok jól regenerálódnak, törés vagy repedés után kiválóan gyógyulnak. A szövet sejtjei között erős, fehérjékből álló rostkötegek húzódnak, köréjük az alapállományba szervetlen kalcium- és mag­néziumsók rakódnak. A csontokat a szervetlen anyagok teszik erőssé és keménnyé, a rugalmasságuk pedig a szerves anyagoknak köszönhető.

Csontok összeköttetései:

1.A legnagyobb fizikai terhelésnek kitett helyeken csontösszenövések találhatók. Az ember medencecsontja például három csontból nőtt össze, a keresztcsontot öt csigolya alkotja.

2.porcos összeköttetés már megenged némi mozgást. A gerincoszlop csigolyái közötti porckorongokon a csigolyák minden irányban elmozdulhatnak. Két csigolya egymáshoz képest nagyon kicsit mozdulhat el, de a sok csigolya miatt ezek a kis elmozdulások összeadódnak, így a gerinc nagy ívű mozgásokat végezhet. A bordákat és a szegycsontot szintén porcos kapcsolat tartja össze. A csontok elmozdulása a belégzés és a kilégzés folyamatában, a mellkas tágításában és szűkítésében vesz részt.

3.A koponya csontjait kacskaringós varratok kötik össze egymással. 

4. A csontok legnagyobb mértékű mozgását az ízületek teszik lehetővé:

Izmok:

Nagy csoportjai a fej, a törzs és a végtagok izomzata.

Fej: rágó- és a mimikai izmok

Törzs:testtartást biztosítják, és részt vesznek a fej, a törzs és a végtagok mozgatásában. A fej tartását és elmozdítását a nyak izmai végzik. A hátizmok az egyenes tartást szolgálják, és ha összehúzódnak, hátrahajtják a törzset. A törzs oldalsó izmai elfordítják törzsünket, a hasizmok pedig előre és oldalra hajlítják a törzset. A hasüregben lévő szerveket az izmos hasfal védi. A törzs izmai közé tartoznak a légzőizmok is, amelyek nélkülözhetetlenek a belégzésben és kilégzésben.

Oldd meg!

Házi feladat

Az izmok működése

A mozgást az izmok összehúzódása és elernyedése teszi lehetővé, de önmagukban az izmok nem tudnák a testet megmozdítani. Azért tudunk járni, a kezünket emelni, egyszóval mozogni, mert az izmok, az ízületek és a csontok egységes erő-erőkar rendszert alkotnak

csontok-erőkar

izmok-erő

izület-forgáspont

Az izmok szinte soha nem működnek egyedül, általában ellentétesen működő izompárokat alkotnak:

 

 Oldd meg a quizizz feladatot!

A bejegyzés trackback címe:

https://ghibiologia7.blog.hu/api/trackback/id/tr8614354857

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása