Biológia 7. A

Biológia 7. A

A bőr és bőrápolás

2020. szeptember 30. - GHI

A bőr felépítése

bor.JPG

 

A bőr világosabb vagy sötétebb színét a hámszövet alsó részében található festéksejtek okozzák. A sejtekben felhalmozódó sötét festékanyag megvéd a nap ibolyántúli (ultraviola) sugárzásának káros hatásaitól.

Az irharéteg: A bőr nem akadályozza, hanem rugalmasan követi a mozgásunkat. Ha a bőrt összecsípjük, megnyúlik, amikor elengedjük, rögtön kisimul. Rugalmasságát a vastag, kötőszövetes irharéteg okozza. 

A vér szállítja az oxigént és a tápanyagokat a hám és az irha sejtjei számára is. Az érhálózat a hőszabályozásban is fontos szerepet játszik. Melegben kipirulunk, mert a vérerek kitágulnak, és megnő a bőrön átáramló vér mennyisége. 

verejtékmirigyek híg vizes oldatot, verejtéket termelnek, amely szintén a bőr felszínére kerül. 

szőrszálak és a hajszálak a szőrtüszőkben fejlődnek, amelyek a hámrétegből származnak, csak mélyen besüllyednek az irha mélyebb rétegeibe. Az élő, osztódó sejtek a szőrtüszők mélyén található szőrhagymát alkotják, az elszarusodó réteg pedig mint szőrszál vagy hajszál emelkedik ki a bőrből (5. ábra). A szőrtüszőket a hámréteggel apró izmocskák, a szőrmerevítő izmok kötik össze.

faggyúmirigyek is a szőrtüszőkkel állnak kapcsolatban. Zsíros váladékuk a szőrszálak mentén jut a felszínre. A faggyú átitatja, rugalmassá és vízhatlanná teszi a szaruréteget.

A bőrt a bőralja kapcsolja az alatta lévő szövetekhez. A benne lévő zsírszövet védi az izmokat és a csontokat az ütődésektől, és ínségesebb időkre tápanyagokat raktároz. A zsírszövet kiváló hőszigetelő

Ellenőrizd tudásod!

Oldd meg a feladatot!

Nézz utána:

A bőr ápolása

haj ápolása

Száraz bőr - zsíros bőr

A napozás hasznáról és káráról

Bőrelváltozások

MF. 11.o. 2. és 3. feladatok

Sikerült megtanulnod?

A bejegyzés trackback címe:

https://ghibiologia7.blog.hu/api/trackback/id/tr6416222680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása