Biológia 7. A

Biológia 7. A

A sejtek felépítése

2019. szeptember 03. - GHI

A sejt fogalma: A sejtek a szervezet olyan legkisebb egységei, amelyek még életjelenségeket mutatnak, például növekednek, osztódnak, anyagcserét folytatnak, alkalmazkodnak környezetük változásaihoz. 

Sejtanyagcsere: a sejtek környezetükből bizonyos anyagokat fölvesznek és átalakítanak, a számukra fölösleges anyagokat pedig a környezetükbe leadják.

Az állati sejt felépítése:

Gyakoroljunk!

Sejthártya: 

Sejtjeinket határolja. Ezen keresztül veszi föl és adja le a sejt a különböző anyagokat. Az anyagok átjutása azonban nem véletlenszerű, hanem szabályozott folyamat: a sejt állapotától, szükségleteitől és az anyagok koncentrációjától függ. A sejthártya féligáteresztő tulajdonságú: egyes kisméretű részecskék, például a vízmolekulák általában szabadon áthaladnak rajta, a nagyméretű szerves molekulák többsége számára viszont a sejthártya átjárhatatlan.

Sejtmag:

Kettős hártya határolja. Lényegében ez a sejtalkotó irányítja a sejtéletműködéseit. Benne találhatók az örökítőanyag, vagyis a DNS (dezoxiribonukleinsav)óriásmolekulái. A legtöbb sejtünkben egyetlen sejtmag található.

A sejtplazma kocsonyás anyag, amely a sejthártya és a mag között kitölti a sejtet. Alapállományába különböző apróbb sejtalkotók ágyazódnak. A sejtplazma sokféle anyagcsere-folyamat színhelye.

Sejtalkotók: mitokondrium

riboszóma

  

csillók, ostor

A mikroszkóp részei:

Gyakorolj!

Szövetek

Mi a szövet fogalma?

Gyakorlás

Szövet

A bejegyzés trackback címe:

https://ghibiologia7.blog.hu/api/trackback/id/tr3815038584

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása