Biológia 7. A

Biológia 7. A

A vér, vérkeringés

2020. január 12. - GHI

A vér:

-embereknek átlagosan 5 liter vére van

-kötőszövet, melynek sejtközötti állománya a vérplazma

- keletkezés helye: vötröscsontvelő

Alkotói:

-Vérplazma legnagyobb része víz, benne oldott ionok, kis molekulájú szerves anyagok és fehérjék

- Sejtes elemei:

Tehát típusai:

 vörösvérsejtek alakja fánkhoz hasonlít . Sejtmagjukat és többi sejtszervecskéiket is elveszítik az érés során, ezért nem tekinthetők teljes értékű sejteknek. Számuk óriási, egy mm3 vérben 4-5 millió. Belső terükben legnagyobb részt a vörös vérfesték, a hemoglobin található, amelynek feladata a légzési gázok szállítása. A hemoglobin vastartalmú fehérje.

fehérvérsejtek teljes értékű sejtek, mert minden sejtszervecske megtalálható bennük (4. ábra). Számuk 1 mm3 vérben 6-8 ezer. Önálló állábas mozgásra képes sejtek. Képesek kilépni az érpályából, ezért az ereket körülvevő kötőszövetben is előfordulnak. A fehérvérsejtek a szervezet védekezőrendszerének részei. Egyes típusaik bekebe­lezik az idegen anyagokat, mások ellenanyagok termelésével semlegesítik őket.

vérlemezkék nem sejtek, hanem sejthártyával körülvett sejtplazma- töredékek. Számuk 1 mm3 vérben 150–350 ezer. Fontos szerepük van a véralvadásban.

Foglaljuk össze!

Ismételjük át!

Véralvadás

Oldd meg!

Vérerek:

A keringési rendszerben a vér mindig meghatározott irányban, a magasabb nyomású hely felől az alacsonyabb nyomású hely felé áramlik. Az egyirányú áramlást a nyomáskülönbségen kívül a billentyűk tartják fenn, amelyek úgy működnek, mint a szelepek.

verőerek: A szívből kivezető erek a tudományos nevükön artériák. Vastag érfalukban sok rugalmas rost és simaizom van. A verőerek egyre kisebb artériákra ágaznak szét.

hajszálerek: szervekben a legkisebb átmérőjű, legvékonyabb falú erek. A légzési gázok, a tápanyagok és az anyagcseretermékek a vékony falán keresztül cserélődnek ki. 

gyűjtőerek: A hajszálerekből a vért a vénák vezetik el. A vénák fala vékony, a kevés kötőszöveti rost és simaizom miatt tágulékony. A gyűjtőerek egyre nagyobb átmérőjű, de egyre kevesebb érbe egyesülnek, majd a nagy vénák a szívbe torkollanak.

Gyakoroljunk

Az érrendszer két vérkörbe rendeződik 

Szív:

Elhelyezkedés a testben:

Felépítése:

Foglaljunk össze!

Még egy kis gyakorlás

Oldd meg a redmenta feladatot: keringes_8_ghi

A bejegyzés trackback címe:

https://ghibiologia7.blog.hu/api/trackback/id/tr1415406012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása