Biológia 7. A

Biológia 7. A

Kiválasztás

2019. február 28. - GHI

Múlt óra anyagának ismétlése: kahoot!

Kiválasztó szervrendszer feladata:

-eltávolítja a sejtanyagcserében keletkező felesleges vagy káros, vízben oldott anyagokat

-sejtek leadják ezeket az anyagokat a szövetnedvbe, onnan a vérplazmába kerülnek, majd a vérrel a vesébe jutnak

-a kiválasztó szervrendszer működése biztosítja ezáltal a szervezet belső folyadéktereinek viszonylagos állandóságát

A kiválasztó szervrendszer részei:

vese, a húgyvezeték, a húgyhólyag és a húgycső ( ábra).

A vizelet a vesében képződik. A vizeletet a húgyvezeték simaizomzata továbbítja a húgyhólyagba. A húgy­hólyag a hasüreg alsó részében található. Izmos falú, nyálkahártyával bélelt üreges szerv.

A vese részei:

Gyakoroljunk!

1. feladat

A vese működése:

A vese bab alakú, páros szerv. A hasüreg hátsó falához rögzülve, a gerincoszlop két oldalán, az ágyéki tájékon helyezkedik el. A vesét kötőszövetes burkok védik a mechanikai hatásoktól és a lehűléstől. Külső rétege a kéregállomány, belül a velőállomány alkotja, majd legbelül az üreges vesemedence található (ábra).

Működési egységei az úgynevezett nefronok, amelyekből egy vesében kb. 1 millió található. A vesébe vezető ér a veseartéria. A vérből a vese eltávolítja a felesleges és káros anyagokat. A megtisztított vér a vesevénán keresztül távozik a veséből.

Nefron:

Működése:

A nefron kezdeti szakasza a vesetestecske, amelyben egy hajszálérgomolyag található. A vesetestecskében történik a szűrés. A vérplazmából a vesetestecske üregébe, innen pedig a vesecsatornába kerül minden anyag, amely elég kis méretű ahhoz, hogy a hajszálerek falán átférjen. Szűrlet a vérplazma fehérjementes része. A szűrletben tehát hasznos, káros és felesleges anyagok egyaránt vannak. A vesecsatornában a hasznos anyagok a csatornákat bélelő hámszöveten keresztül visszaszívódnak a csatornákat körülvevő vérerekbe. A visszaszívás után kialakuló vizelet a vízen kívül ionokat és nitrogéntartalmú anyagcseretermékeket tartalmaz.

A szűrlet a kettős falú tokból a csatornába kerül, ahol a szűrletből a szőlőcukor egésze, a víz és a sók zöme (más hasznosítható anyagokkal együtt) visszaszívódik a vérbe.

Vizelet összetétele:

A vizelet térfogata és összetétele úgy változik, hogy a szervezet folyadéktereinek állandósága fennmaradjon. Egy meleg nyári napon kis mennyiségű, híg vizelet képződik, mert a vesecsatornákban visszaszívódik a szervezet számára szükséges víz és ionok. Sós ételek fogyasztása után kevesebb és töményebb vizelet képződik, mert a szükséges víz visszaszívódik, de a fölösleges ionok nem. Az ételek túlzott sózása megterheli a vesét, ráadásul vérnyomás-emelkedést is okoz. Tartós terhelés alatt egyik összetevője a magasvérnyomás-betegség kialakulásának.

https://quizizz.com/admin/quiz/5e4071dfa2efce001b0fe8ab

Otthoi gyakorlásra:

2. feladat

3. feladat

4. feladat

Jövő órán összefoglalás, és utána: TÉMAZÁRÓÓÓÓÓ

A bejegyzés trackback címe:

https://ghibiologia7.blog.hu/api/trackback/id/tr6314659121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása